Expoziție de artă populară maramureșană la ICR Istanbul

Expozitie de arta populara maramuresana la ICR Istanbul

Între 7 și 12 septembrie 2018, publicul din Istanbul a avut ocazia de a admira o expoziție de artă populară maramureșană găzduită la sediul Institutului Cultural Român “Dimitrie Cantemir” din Istanbul. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Primăria Comunei Recea din județul Maramureș și cu Asociația România pentru Asistență și Solidaritate Socială. Vernisajul a avut loc vineri, 7 septembrie 2018, începând cu orele 19:00, la sediul ICR Istanbul din Sıraselviler caddesi, no. 21, Taksim, Beyoğlu/ Istanbul și a atras interesul a peste 130 de persoane din comunitatea de români, ziariști, scriitori, poeți, iubitori ai culturii române, cursanți, parteneri ai ICR Istanbul etc.

Au fost expuse costume populare, obiecte din ceramică, obiecte din lemn specifice zonei culturale, produse de artizanat (articole textile și broderii) și albume de promovare a Maramureșului.

Vorbind la ceremonia de deschidere a expoziției, directorul ICR Istanbul, dr. Nadia Tunsu, a declarat că salută demersul Primăriei Comunei Recea de a înființa un muzeu etnografic și a motivat nevoia de a organiza o expoziție adresată și comunității de români din Istanbul care prin intermediul obiectelor de artă populară își regăsesc rădăcinile tradiționale și spirituale.

Potrivit primarului Comunei Recea, Pavel Octavian, expoziția cuprinde obiecte de artizanat tradiționale și costume populare complete adunate din locuințele oamenilor comunei și care se regăsesc într-un mic Muzeu al Satului din cadrul Bibliotecii „Gheorghe Roman” din satul Săsar. Expoziția promovează arta tradițională maramureșană și păstrează legătura dintre trecut și prezent, în ideea valorificării tradiției specifice zonei.

Curatorul expoziției, Rodica Băbuț, a făcut o trecere în revistă a fiecărei piese a costumului popular maramureșan, pornind de la materialele folosite, modul de confecționare, mentalitatea și formele de exprimare artistică, ocaziile cu care sunt purtate până la simbolistica broderiilor.

Prin colaborarea cu Primăria Recea, jud. Maramureș, Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” de la Istanbul a sprijinit iniţiativele de promovare a culturii tradiţionale româneşti, istoria şi tradiţiile în Republica Turcia, evenimentul reprezentând, în egală măsură, și o excelentă ocazie pentru membrii comunității românești de a retrăi sentimentul de apartenență la cultura și identitatea națională.