Kiállítás: Művészetek és Mesterségek Központja a bonchidai Bánffy-kastélyban


A Budapesti Román Kulturális Intézet 2017. április 19-én, szerdán 18.30 órakor nyitotta meg az Izsó u. 5. alatti kiállítótermében a kolozsvári Transylvania Trust Alapítvány A.R.T.E.C. című kiállítását. A nagyméretű pannók három nyelven (románul, magyarul és angolul) mutatják be a bonchidai Bánffy Kastélyban otthonra lelt Művészetek és Mesterségek Központjának tevékenységét.

A kiállítást Hegedüs Csilla, a Transylvania Trust Alapítvány elnöke, ügyvezető igazgatója, Adela-Luiza Avram és Berki Timea, az alapítvány programigazgatója nyitotta meg.

A vándorkiállítás az  A.R.T.E.C. (Arts, Rediscovery, Traditional, Eclectic, Contemporary/Művészetek, Újrafelfedezés, Hagyományok, Eklektikus, Kortársprojekt keretén belül valósult meg azzal a céllal, hogy a művészetek és a mesterségek között hajdan meglévő kapcsolatokat újra felelevenítse, hogy mindkét ágazatban ösztönözze az innovációt, hogy rátaláljon egy új és befogadó közönségre, létrehozva további, új vállalkozói modelleket is. A projekt részeként megvalósuló tevékenységek a művészeti innováció és a színházi világ összekapcsolódását, az iparművészetet, a művészeti teljesítményt, valamint a kisebbségek, a művészeti alkotók, a kézművesek és az előadóművészek határokon átnyúló mobilitását segítő programjai köré csoportosultak. Az A.R.T.E.C. 2015 novemberében indult nemzetközi projekt, melynek támogatója az Európai Unió Kreatív Európa Program Kultúra Alprogramja.

A kiállítás 2017. április 20. - május 2. között látogatható, hétfőtől péntekig 10:00 - 13:00, valamint 14:00 - 17:30 óra között.

Az A.R.T.E.C. partnerei: Câmpulung-i Megyei Múzeum, Románia; Association des Centres culturels de rencontres, Párizs, Franciaország; Magyar Rézkarcoló és Litográfus Művészek Egyesülete, Budapest, Magyarország; Diputación Provincial de Teruel, Spanyolroszág.

A Transylvania Trust Alapítványt 1996-ban hozták létre a műemlékvédelem területén tevékenykedő szakemberek és önkéntesek. Fő célkitűzése Erdély rendkívül gazdag és változatos épített örökségének védelme, ugyanakkor igyekszik a társadalom egészének értékítéletét javítani, műemlékbaráttá tenni. Az Alapítvány a műemlékvédelem minden területén tevékeny: egyaránt dolgozik az adatfelvétel, a műemlékvédelmi leltár, állagfelmérés, állagvédelem, helyreállítás, felújítás és karbantartás, valamint tudományos kutatás területén. 2008-ban az Alapítvány elnyerte az Európai Unió Europa Nostra Nagydíját a bonchidai Bánffy-kastélyban működő Épített örökség helyreállító szakképző központ tevékenységeiért, valamint 2000-ben a Torockó Értékvédő Programért.

További információk : http://www.transylvaniatrust.ro