Albumul „Români din Paris“ lansat la Bookfest

Duminică, 3 iunie, la standul Institutului Cultural Român, a avut loc  lansarea versiunii în limba română a albumului „Români din Paris “ de Basarab Nicolescu și Louis Monier.

La eveniment au participat istoricul Filip-Lucian Iorga, director adjunct al Direcţiei Generale Programe prin Reprezentanţe şi în Comunităţile Istorice a ICR, doamna Silvia Colfescu, directorul editurii Vremea şi alti admiratori ai fotografiilor lui Monier.

Albumul “Români din Paris"  este rezultatul unei simbioze culturale între filozoful și fizicianul franco-român Basarab Nicolescu şi fotograful Louis Monier. O colecție de 40 de fotografii şi tot atîtea biografii ne propune o imagine revelatoare a contribuţiei pe care au avut-o românii în viaţa culturală dar şi ştiinţifică a Franţei.

« Institutul Cultural Român se bucură să găzduiască lansarea cărții Români din Paris și felicită Editura Vremea pentru inițiativa și finețea realizării albumului. Se știe că România a deschis ochii asupra modernității, grație ideilor revoluției franceze, a profesorilor de limba franceză pe care fanarioții i-a adus în secolul al XVIII-lea în spațiul românesc. O mare parte dintre cei care au fondat limba română modernă erau educați la Paris. Cu ocazia Centenarului aducem omagiu francezului căruia ii datorăm crearea României Mari, generalul Henri Berthelot. Este important, de asemenea, ca personalitățile care sunt evocate în paginile albumului să fie citite, cunoscute și admirate. » a declarat istoricul Filip Iorga

Albumul a apărut în 2017 în  limba franceză la Editura Michel de Maule cu sprijinul Institutului Cultural Român și este considerat ca fiind o ușă deschisă spre creativitatea românească în spaţiul francez dar aminteşte şi de faptul că Franţa a fost principala cale de acces spre universalitate a românilor. Fotografiile semnate de Louis Monier, toate în alb negru, au fineţe, eleganţă şi nostalgie într-o ambianţă pariziană

« De ce  Români din Paris și nu Românii din Paris? Pentru că această carte îi reprezintă doar pe românii fotografiați de Louis Monier. România și Franța au o istorie, o poveste de dragoste încă de la jumătatea secolului al XIX-lea. Românii fotografiați de Monier și-au adus contribuția la strălucirea Parisului. Ei sunt darul pe care România l-a făcut Franței » a afirmat Silvia Colfescu

Louis Monier este fotograful francez care a surprins pe peliculă în jur de 18 000 de chipuri de scriitori, artişti şi alte celebrităţi, ajungând la o performanţă care s-a etalat pe durata unei vieţi, el însuşi devenind celebru prin calitatea portretelor sale.

Basarab Nicolescu este o personalitate aflată la granița dintre artă şi ştiinţă. El explică în prefaţa albumului cum s-a înprietenit cu Louis Monier şi cum s-a născut albumul Les Roumains de Paris. Dacă fotografia devenită faimoasă, reprezentîndu-i pe Emil Cioran, Eugen Ionescu şi Mircea Eliade în Piaţa Fürstenberg de la Paris este cea mai cunoscută, acum se cunoaște și istoria acestei fotografii : Louis Monier se află la originea ei, momentul fiind datat la 1977, cu ocazia apariţiei, la Paris, a cărţii lui Mircea Eliade "Încercarea labirintului".

Cele 40 de fotografii-biografii ale albumului sunt organizate în două secţiuni. Prima aparţine "monştrilor sacri": Eliade, Cioran, Ionescu, Ștefan Lupaşcu, Vintilă Horia, Horia Damian, Virgil Gheorghiu, Monica Lovinescu şi Virgil Ierunca, iar a doua "personalităţilor contemporane" precum Virgil Tănase, George Banu, Paul Goma sau Dumitru Țepeneag, instalaţi de zeci de ani la Paris, dar şi nume ca Magda Cârneci, Horia Bădescu sau Nicolae Breban care au trăit în anumite perioade la Paris.