Marius Rițiu la Bienala de artă contemporană P(ART)cours/Par(KUNST) din Bruxelles

Artistul vizual Marius Rițiu este invitatulInstitutului Cultural Român Bruxelles la cea de-a treia ediție a Bienalei de artă contemporană P(ART)cours/Par(KUNST) care se desfășoară în perioada 22 aprilie – 1 iulie 2018. Peste treizeci și cinci de artiști internaționali vor expune sculpturi și instalații în aer liber înparcurile Woluwé-Saint-Pierre, Woluwé-Saint-Lambert și Auderghem din Bruxelles.

Vernisajul are loc duminică, 22 aprilie, și constă într-un parcurs al lucrărilor de artă, pe o lungime de 5 km, care are ca punct de plecare stația de metrou Beaulieu din Auderghem și destinația finală galeria de artă “La Médiatine” din Woluwé-Saint-Lambert.

Lucrarea lui Marius Rițiu, Tower of Babel, aduce în atenția publicului sculpturi geometrice în care cuprul se îmbină cu lemnul, iar materialele refolosite cu artefactele găsite. Lucrarea revizitează mitul biblic al Turnului Babel și face trimiteri la teme precum consumerismul globalizat, importanța reciclării și implicarea comunității în protejarea mediului încojurător prin cultivarea unei atitudini socio-ecologice.

Lucrarea artistului român va fi expusă în Parcul Woluwe.

Participarea la Bienala din Bruxelles coincide cu realizarea primului segment al lucrării Tower of Babel, o locație potrivită tematicii abordate dacă luăm în calcul că Bruxelles găzduiește 180 de naționalități, 108 limbi străine, iar peste 55% dintre rezidenți nu s-au născut belgieni”, descrie Marius Rițiu afinitatea conceptuală dintre lucrarea sa și statutul cosmopolit și multilingv al Bruxelles-ului.

Absolvent al Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca (secția sculptură clasică) și al Academiei Regale de Arte Frumoase din Anvers, Marius Rițiu (n.1984) trăiește și lucrează între Anvers/Bruxelles și New York. Temele predilecte ale artistului vizează importanța patrimoniului, a granițelor și a conceptelor de națiune și de migrație. Lucrările lui Marius Rițiu sunt prezente, în mod frecvent, în expoziții solo și colective organizate în galerii și muzee din Europa (Belgia, Elveția, Franța, Olanda, România) și Statele Unite. Cea mai recentă expoziție a artistului, The Tale of a Found Dimension, a fost prezentată la Slag Gallery din New York în perioada septembrie – octombrie 2017.

Încă de la lansarea sa în 2014, Bienala de artă contemporană P(ART)cours/Par(KUNST) nu a încetat să se dezvolte. În 2017, bienala s-a numărat printre cele trei proiecte nominalizate pentru premiile Brussels.visit la categoria marilor expoziții care au contribuit la culturalizarea internațională a Bruxelles-ului. În acest an, bienala își lărgește dimensiunea internațională prin găzduirea a 35 de artiști de 10 naționalități diferite. Organizatorii salută participarea, în premieră, a artistului român Marius Rițiu, și inițierea parteneriatului cu Institutul Cultural Român,declarăpentru ICR BruxellesGuy Malevez, curatorul bienalei.

Inițiată în 2014, Bienala de artă contemporană P(ART)cours/Par(KUNST)prezintă legătura intrinsecă dintre artă, natură și mediul urban sub forma dialogului artistic dintre lucrări și mediul înconjurător. Ediția 2018 a bienalei reunește artiști din Africa de Sud, Belgia, Franța, Germania, India, Olanda, România, Rusia, Statele Unite și Venezuela, și reflectă asupra echilibrului temporar, efemer şi delicat dintre oameni şi mediul înconjurător.

Evenimentele conexe organizate în marja bienalei cuprind proiecții de filme documentare, conferința « L’art comme valeur refuge en temps de crise » (16/05), expoziția Le signe et la mémoire ( 26/05-16/09), întâlniri profesionale pe tema L’art dans l’espace public (30/05) și vizite ghidate.

Datavernisaj: duminică, 22 aprilie 2018

ora 10:00 – în fața Școlii Japoneze din Bruxelles, Avenue Des Meuniers, Stația de metrou Beaulieu, Auderghem

ora 13:00 – Restaurantul Sauce Park, Parcul Woluwe, Woluwe-Saint-Pierre

ora16:00 – Galeria de artă “La Médiatine”, Allée Pierre Levie nr. 1, Parcul Malou, Woluwé-Saint-Lambert

Accesul pe baza înregistrării la mvuitton@woluwe1150.irisnet.be

Durata expoziției: 22 aprilie – 1 iulie 2018

Notă pentru ziarişti: informaţii suplimentare şi cereri de interviuri la ICR Bruxelles: bruxelles@icr.ro Site internet: www.icr.ro/bruxelles_/ Facebook: ICR Bruxelles Twitter: @ICRBruxelles