Două teatre reprezintă România la Festivalul Internaţional al Ţărilor Balcanice Balkan Breeze

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul susține prezența companiei Lightwave Theatre din București cu piesa Sunt eu, Annabel și a Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad cu piesa Orașul nostru, la cea de-a a V-a ediție a Festivalul Internațional al Țărilor Balcanice „Balkan Breeze”, care se desfășoară la Bursa, Republica Turcia, în perioada 11 – 25 martie 2018.

Imediat după participarea din 9 și 10 martie 2018, pe scena Festivalului „Izmir International Puppet Days”, compania Lightwave Theatre va ajunge la Bursa unde va susține în zilele de 11 martie și 12 martie 2018, începând cu orele 20.00, în sala Ahmet Vefik Pașa Theater, două reprezentații ale spectacolului Sunt eu, Annabel de Iulian Tănase, în regia Cristinei - Andreea Ion. Distribuția spectacolului este alcătuită din păpușarii: Cristina-Andreea Ion, Petru Stratulat, Alexandra Mirescu și Dragoș Stanciu.

Lightwave Theatre este o companie de teatru vizual din România specializată în teatru vizual cu păpuși în mărime naturală pentru public adult. Compania de teatru a fost selectată să reprezinte România pe scene atât naționale, cât și internaționale precum cele din Marea Britanie, Croația, Germania, Turcia, Bulgaria cu un portofoliu din care fac parte spectacole: "Reflection", "Iubita fizica" și "Sunt eu, Annabel".

În zilele de 24 și 25 martie 2018 de la orele 20:00, pe scena Ahmet Vefik Pașa Theater, publicul din Bursa va avea ocazia de a-i urmări pe actorii Teatrului Clasic „Ioan Slavici” din Arad în piesa Orașul nostru. Spectacolul este adaptat după piesa lui Thornton Wilder, regia îi aparține lui Cristian Ban, iar scenografia este semnată de Cristina Milea. Din distribuția spectacolului fac parte actorii: Ioan Peter, Cecilia Lucanu – Donat, Alex Mărgineanu, Angela Petrean – Varjasi, Vasiljevic Alina Elena, Ștefan Statnic, Robert Pavicsits, Roxana Sabău și Călin Stanciu.

„Din mai multe puncte de vedere Orașul nostru este o continuare oarecum firească a proiectului Ai mei erau super!, o întâlnire foarte intimă și specială cu actorii trupei, în care împreună cu aceștia am clădit și reclădit scene, personaje, povești ale orașului Arad. Folosind structura textului-cult Orașul nostru, scris de Thornton Wilder în anii '30 și pe baza unor interviuri, cărți și fotografii din arhiva Muzeului de Istorie, scenariul spectacolului s-a născut în timpul repetițiilor cu gândul de a oferi publicului o perspectivă nouă asupra oamenilor care au trăit în orașul nostru și poate a ideii de comunitate, în măsura în care ea mai există astăzi.” (Cristian Ban)

Spectacolul Orașul nostru, producție a Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, s-a întors în 2017, de la Festivalul Teatru Scurt de la Oradea cu un premiu și două nominalizări. Cristian Ban este cel căruia juriul i-a decernat premiul pentru „Cea mai bună regie”. Montarea semnată de el a fost de altfel, nominalizată și la categoria „Cel mai bun spectacol”. Tot de o nominalizare, de data aceasta pentru cea mai bună scenografie, a avut parte și scenografa Cristina Milea.

La ediția din acest an a festivalului printre participanți se numără artiști din Armenia, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Grecia, Republica Macedonia, România, Serbia, Slovenia și Republica Turcia.