DIALOGOS 5: „JOCUL DE-A ISTORIA” de CĂTĂLINA FLORINA FLORESCU

Loc: Galeria RKI, Reinhardtstr. 14, 10117 Berlin.

Dată: 6 iulie 2018, 19.00.

De mici învățăm să interacționăm social prin jocuri, cântece și povești. Istoria este de asemenea o narațiune care (ne) poate uni, dar și dezbina. Pe vremea când Cătălina Florina Florescu era la școală în România, manualele de istorie erau masiv cenzurate politic de către regimul dictatorial al lui Ceaușescu. De atunci, a învățat să fie sceptică în ce privește orice știre. Când un eveniment nu este prezentat adecvat sau este omis, există riscul ca mărturiile asupra existenței noastre să fie distorsionate cu efecte de durată mai ample și (posibil) mai greu de corectat.

Cătălina Florina Florescu va purta o discuție cu publicul participant, pornind de la piesa ei de teatru „Cățelul sinucigaș și Laika” (parte din volumul  „3 Plays” în curs de apariție). Jocul de-a istoria este conceput cu o regulă esențială și anume, jucăm acest joc împreună fără să trișăm, jucăm înțelegând semnificația noastră în istorie într-o perioadă care nu numai că repetă greșelile catastrofale de tactică geo-politică, dar prezintă și riscul de a ne face anonimi. Mai mult, jocul de-a istoria în condițiile actuale este important pentru a ne reaminti de trecutul nu foarte îndepărtat în care atrocități de pierderi umane s-au înregistrat.

În această discuție Cătălina Florina Florescu va pune accent pe piesa ei de teatru pentru a arăta cum și de ce teatrul poate să fie o platformă care să ne permită să discutăm liber despre istoria trecută dar și despre istoria curentă, despre ce am pierdut, dar și despre ce pierdem, și nu în ultimul rând despre ce putem face civic. Câți își mai aduc aminte de Laika și ce anume dacă își aduc aminte? Câți știu contextul și semnificația politică a lui Sputnik I și respectiv al II-lea? Cum arăta rivalitatea între marile puteri atunci și cum arată acum? Ce este xenos? Dar pharmakon? Ce înseamnă transglobal vis-à-vis migrație masivă care cauzează rupturi socio-economice? Piesa de teatru este o parabolă politică în care protagoniștii, doi căței, ne învață istorie și ne dau o lecție (de) morală.

Cătălina Florina Florescu este absolventă a facultăţii de Litere din cadrul Universităţii Bucureşti. A venit în Statele Unite unde a obţinut un masterat şi un doctorat în literatura comparată specializându-se în critica de teatru şi medicina umanistă. Este autoare a mai multor cărţi cum ar fi,Transacting Sites of the Liminal Bodily Spaces”, „Disjointed Perspectives on Motherhood”, „Of Silences in Munch, Beckett, Hopper, and Hanson (A Monograph)”, „The Night I Burned My Origami Skin, Transnational Narratives in Englishes of Exile”, „Inventing Me/Exerciţii de retrăit”, and „Teatru”. Predă cursuri de teatru şi literatură la Pace University în Manhattan, NY.

ICR Berlin organizează o serie lunară de întâlniri, intitulată „Dialogos”, cu scopul de a oferi un spațiu de interacțiune socială, de a crea o platformă de discuții și de a realiza un schimb de idei. Sunt invitați specialiști români și internaționali din diverse domenii, care își prezintă proiectele de cercetare sau artistice și le discută cu publicul participant.

Evenimentul are loc în limba engleză. Intrare liberă.