ALEXANDRA PIRICI. AGGREGATE

ALEXANDRA PIRICI AGGREGATE

Loc: n.b.k., Chausseestrasse 128/129, 10115 Berlin.

Orar: sâmbătă – miercuri orele 14:00 - 18:00 / joi orele 18:00 – 20:00 / luni închis.

Deschidere: vineri, 11 august ora 18:00.

Curatoare: Raluca Voinea.

Aggregate, prima expoziție solo a Alexandrei Pirici în Germania, este concepută ca o arhivă vie, în care amintirile iau forma unui patrimoniu comun mondial.  Pirici face referire astfel la încercările omenirii de a capta aspectele esențiale ale existenței în capsule ale timpului, de pildă proiectul NASA „Voyager Golden Records“, care colectează elemente caracteristice vieții pe Pământ pentru a le pune la dispoziția unor eventuale specii extraterestre. Această „arcă“ este analizată ca un proces,  unde informațiile sunt transformate și selectate subiectiv în categorii precum forme de viaţă, sunete ale pământului, imagini și reprezentări ale naturii, culturii și mediului, dar și obiecte neînsuflețite și non-clasificabile. 

Aflați în continuă mișcare, precum într-un furnicar, peste 80 de performeri redefinesc spațiul expozițional împreună cu publicul. Aggregate ne invită să experimentăm felul în care ne definim identitatea într-un colectiv şi modul în care acest proces este definit de memoria noastră selectivă. Prin felul în care performerii iau în posesie spațiul expozițional, stimulează şi influențează mișcarea vizitatorilor, distanţa dintre opera de artă şi public este deconstruită.  Mișcarea către opera de artă devine astfel parte integrantă a operei înseși, care la rândul ei emerge din mişcare.

Alexandra Pirici (1982, București) trăiește și lucrează în București. Proiectele sale au fost expuse printre alte la Berlin Biennale (2016), Tate Modern Londra, Tate Liverpool (2016), Off-Biennale Budapesta (2015), Manifesta 10 St. Petersburg (2014), Centrul Pompidou Paris (2014), Van Abbemuseum Eindhoven (2014), Muzeul de Artă Modernă Varșovia (2014), Art Fridericianum Kassel (2014), Bienala de la Veneția (2013). În 2015 a primit Premiul de Excelentă al Centrului Național al Dansului, București. În 2017 Alexandra Pirici participă la Skulptur Projekte Münster.

Raluca Voinea (1978 , Braşov) este critic de artă și curator, stabilită la București. Din 2012 este co-director al Asociației tranzit.ro și coordonează spațiul tranzit.ro din București. Aici organizează un program de expoziții și evenimente discursive axate pe relațiile dintre arta contemporană și contextele mai largi, sociale și politice, stimulând producția artistică și dezbaterile pluridisciplinare. Din anul 2008 este co-redactor al revistei IDEA artă + societate , publicată în Cluj, precum și, mai recent, redactor al colecției „(Expoziții)” a Editurii IDEA . În 2013 a fost curatoarea Pavilionului României la cea de-a 55-a ediție a Bienalei de la Veneția, cu proiectul “O Retrospectivă Imaterială a Bienalei de la Veneția", al artiștilor Alexandra Pirici și Manuel Pelmus.

Un proiect n.b.k. în colaborare cu ICR Berlin.
ALEXANDRA PIRICI. AGGREGATE