"The Theatre of the Absurd, as a Moral Response to the Nazi Ideology. The cases of Samuel Beckett and Eugene Ionesco", master class susţinut de Octavian Saiu la Universitatea din Tel Aviv

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Departamentul de Arte Teatrale - Facultatea de Arte din cadrul Universităţii din Tel Aviv, organizează un master class de istoria teatrului absurdului, "The Theatre of the Absurd, as a Moral Response to the Nazi Ideology. The cases of Samuel Beckett and Eugene Ionesco", susţinut de conf.univ.dr. Octavian Saiu. Evenimentul, în limba engleză, va avea loc în data de 7 mai 2014, ora 12:00, în sala 210, Clădirea Mexico din cadrul Universităţii din Tel Aviv.
La eveniment vor participa studenţi din cadrul Facultăţii de Arte a Universităţii din Tel Aviv, profesori şi specialişti în domeniu.

Program:• prelegere cu titlul "The Theatre of the Absurd, as a Moral Response to the Nazi Ideology. The cases of Samuel Beckett and Eugene Ionesco"
• "The Romanian Tradition of the Absurd, from Classicism to Postmodernism"- prezentare a istoriei teatrului absurdului în România în perioada comunistă şi postcomunistă
• Proiecţii video cu fragmente din spectacole de teatru româneşti contemporane
• Q&A


Octavian Saiu este profesor, cercetător şi critic de teatru. Are un doctorat în studii teatrale, cu o teză despre spaţiul teatral, şi unul în literatură comparată, cu o lucrare pe tema teatrului absurdului. Predă la universităţi din România, Noua Zeelandă şi Japonia şi a fost, în 2008 şi 2011-2012, Visiting Fellow la University of London. De-a lungul timpului, a participat la conferinţe academice şi festivaluri de teatru în Europa, Asia, America, Australia şi Noua Zeelandă; la ediţia 2013 a Festivalului de Teatru de la Edinburgh a fost moderatorul Conferinţei Beckett. A prezentat emisiuni culturale de televiziune, a publicat în reviste naţionale şi internaţionale, şi a colaborat la prima "Enciclopedie a receptării lui Samuel Beckett", tipărită la Londra. Din 2004 este Moderatorul Conferinţelor Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu. Este Vicepreşedinte al Asociaţiei Internaţionale a Criticilor de Teatru (AICT) – Secţia Română şi Director al Centrului de Studii Eugène Ionesco – Samuel Beckett. În 2013 a primit premiul UNITER pentru Critică de teatru, 2013. A publicat volumele În căutarea spaţiului pierdut (Nemira, 2008) / In Search of Lost Space (UNATC Press, 2010), Beckett. Pur şi Simplu (Paideia, 2009) – Premiul Criticii pentru carte de teatru, Fedra, de la Euripide la Racine, de la Seneca la Sarah Kane (Paralela 45, 2010), Ionescu/Ionesco: un veac de ambiguitate (Paideia, 2011), Posteritatea absurdului (Paideia, 2012) – Premiul UNITER pentru Critică de Teatru şi Teatrul e vis (Paideia, 2013).