„Avram Goldfaden şi teatrul ca identitate”, conferinţă susţinută de dr. Anca Mocanu (25.03.2014, orele 16:00, Universitatea Bar Ilan)

Institutul Cultural Român de la Tel Aviv, în colaborare cu Centrul "Rena Costa" pentru Cercetarea Limbii, Culturii şi Civilizaţiei Idiş din cadrul Universităţii Bar Ilan, organizează seminarul „Avram Goldfaden, întemeietorul teatrului idiş modern. România, 1876”, în data de 25 martie 2014, orele 16:00, în Sala 328 - Biblioteca Centrului „Rena Costa” pentru Cercetarea Limbii, Culturii şi Civilizaţiei Idiş, Clădirea 410 - Studii Iudaice din cadrul Universităţii Bar Ilan. În cadrul seminarului, dr. Anca Mocanu (România) va susţine conferinţa în limba engleză Avram Goldfaden şi teatrul ca identitate.Seminarul va fi deschis studenţilor de la licenţă, masterat şi doctorat din cadrul Universităţii Bar Ilan, precum şi publicului larg.

Programul seminarului:
Introducere:Prof. Dov-Ber Kotlerman, director academic, Centrul "Rena Costa" pentru Cercetarea Limbii, Culturii şi Civilizaţiei Idiş, Universitatea Bar IlanGabriela Ştefan, referent principal relaţii, Institutul Cultural Român de la Tel Aviv Shmuel Atzmon, doctor honoris causa şi fondator al Teatrului Yiddishpiel din Tel Aviv
Dr. Anca Mocanu: Avram Goldfaden şi teatrul ca identitate
Shmuel Atzmon: Fragmente video din spectacole în limba idiş.

De asemenea, în data de 26 martie 2014, dr. Anca Mocanu va avea întâlniri profesionale cu conducerea şi actorii Teatrului Yiddishpiel şi va participa la activităţiile teatrului din ziua respectivă.


„Avram Goldfaden şi teatrul ca identitate” este un studiu monografic despre cel care a fondat, în anul 1876, primul teatru de limbă idiş din lume, în Grădina de vară „Pomul Verde” de la Iași. Tânăra cercetătoare Anca Mocanu argumentează ideea că Avram Goldfaden a făcut din teatrul evreiesc o formă esenţială de existenţă culturală, deseori cultural–religioasă, o emblemă a identităţii evreilor în exil, dar și un moment extrem de important al istoriei scenei româneşti.
Anca Mocanu este teatrolog, absolventă a Facultății de Teatru din cadrul U.N.A.T.C. „I.L. Caragiale” (2003) și a Masterului interdisciplinar la Centrul de Excelență în Studiul Imaginii (CESI) de la Universitatea București și Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” (2006); bursier al Departamentului de Studii Doctorale din cadrul U.N.A.T.C., obține titlul de doctor în Arte – Domeniul Teatru (2011); colaborează la revistele „Drama”, „Realitatea evreiască” și „Teatrul azi”.
Detalii suplimentare:
http://www.teatrul-azi.ro/galeria-teatrului-romanesc/avram-goldfaden-si-teatrul-ca-identitate
http://www.biu.ac.il/js/li/yiddish/index.html


Programul complet al seminarului