Evenimente pentru marcarea a 25 ani de la căderea comunismului

Evenimente pentru marcarea a 25 ani de la căderea comunismului

Lansare de carte
Silent escape/Tichý útěk, autor Lena Constante
10 decembrie 2014, orele 18:00,
Anticariatul subteran
Hybernská 22 110 00 Praha 1

Proiecția a două filme documentare, de Lucia Hossu Longin, titrate în limba cehă
11 decembrie 2014, orele 20:00,
Cinema Ponrepo
Bartolomějská 291/11, 110 00 Praha 1

În perioada 10-11 decembrie 2014, ICR Praga organizează o serie de manifestări pentru marcarea a 25 ani de la căderea comunismului, prin care intenţionează să prezinte publicului local aspecte puţin cunoscute cu privire la evenimentele din '89 din România. Astfel, vor avea loc o lansare de carte (Silent escape/Tichý útěk, autor Lena Constante, volum tradus în limba cehă de Jana Klokočková) pe data de 10 decembrie 2014, orele 18:00, în Anticariatul subteran și proiecția a două filme documentare, de Lucia Hossu Longin, pe data de 11 decembrie 2014, orele 20:00, la cinema Ponrepo (Piața Operei din Timișoara - Decembrie 1989 (48'30'') și Piața Universității din București - Decembrie 1989 (46'30''), titrate în limba cehă).

Acest proiect face parte dintr-o serie de evenimente organizate de fostele state comuniste și permite completarea bagajului de cunoştinţe despre istoria României (și a celorlalte state) la nivelul publicului cultivat şi al mediului ştiinţific şi de cercetare ceh.
Noile state membre care au aderat la Uniunea Europeană începând cu 2004 au introdus o problematică nouă pentru comunitatea țărilor democratice - moștenirea comunismului. Din momentul aderării fostelor state comuniste, dacă nu mai devreme, această moștenire a devenit parte dintr-un patrimoniu european comun. Insuficienta reconciliere cu trecutul este o problemă importantă pentru fostele state comuniste, care văd în UE extinsă un nou nivel la care ea se va putea rezolva, unindu-și forțele.

Seria de manifestări organizate se bucură de colaborarea cu o instituție importantă precum Institutul pentru Studiul Regimurilor Totalitare din Cehia, care în 2009 a decis să lanseze o provocare (în contextul pregătirilor pentru peședinția cehă a Consiliului European) invitând toate statele membre UE să facă parte din Platforma Memoriei și Conștiinței Europene/Platform of European Memory and Conscience. Nu au existat reacții negative, dar merită menționat faptul că țările cu un trecut totalitarist s-au arătat mai interesate decât celelalte, care nu au avut experiența dictaturii.

Evenimentele organizate de ICR Praga se bucură de înaltul patronaj al Ambasadei României la Praga.
Intrarea liberă.